INSPIRATIESESSIE – Ronde 2

Sessie 1
‘Feedback geven op schrijfproducten’
door Meike Korpershoek en Monica Koster

Inhoud:
Voor goed schrijfonderwijs is effectieve feedback een voorwaarde, omdat dit voor de leerling, inzichtelijk maakt hoe hij heeft gepresteerd en hoe hij zijn tekst kan verbeteren. In deze bijdrage bespreken we in vogelvlucht enkele belangrijke inzichten over goede feedback: Op welk moment tijdens het schrijfproces geef je feedback? Waar geef je feedback op? En hoe verwoord je deze zo goed mogelijk, zodat de leerling ook daadwerkelijk iets met de feedback doet? We presenteren een concreet stappenplan dat je erbij kunt houden tijdens het geven van feedback. Dit stappenplan is onderdeel van ons in het najaar te verschijnen boek Maak er geen punt van! Feedback geven op schrijfproducten, van po tot wo.  

Informatie presentator:
Meike Korpershoek is mbo- en hbo-docent Nederlands en heeft een onderwijsadviesbureau, de Taalprof. Monica Koster  is onderzoeker, ontwikkelaar en onderwijsadviseur en promoveerde op onderzoek naar schrijfonderwijs in het po met de methode Tekster. Ook is ze hoofdredacteur van tijdschrift MeerTaal.


Sessie 2
‘Lezen en schrijven verbinden vanuit zaakvakonderwerpen’
door Suzanne van Norden

Inhoud:
Lezen en schrijven zijn twee emmers die water putten uit dezelfde bron, of twee gebouwen die op een gemeenschappelijke fundering staan, zo beschrijft een onderzoeker (Shanahan, 2016) de relatie tussen lezen en schrijven. Die gemeenschappelijke bron of fundering bestaat uit verschillende vormen van kennis: kennis over het onderwerp van teksten; kennis over geschreven taal; kennis over eigenschappen van teksten; procedurele kennis over hoe je te werk moet gaan als je lezend of schrijvend met teksten bezig bent. Al die kennis heb je nodig bij zowel lezen als schrijven. Uit onderzoek blijkt ook dat lees- en schrijfonderwijs elkaar wederzijds versterken. Toch worden de twee taaldomeinen vaak los van elkaar onderwezen. Dat is jammer en niet nodig. Als je denkt vanuit de inhoud, bijvoorbeeld de inhoud van interessante en relevante zaakvakonderwerpen, kan je lezen en schrijven op een natuurlijke manier bij elkaar brengen. Met leerkrachten en studenten heb ik de afgelopen tijd geprobeerd om dit op een laagdrempelige manier aan te pakken, door te werken aan kleine, kortdurende leseenheden rondom een onderwerp, en daarbij bewust te werken met principes van goede lees- en schrijfdidactiek. Leerkrachten selecteren teksten en filmpjes over een onderwerp en ontwerpen een kleine schrijfopdracht die daarbij aansluit. Alle activiteiten zijn gericht op denken over het onderwerp, en op de lees- en schrijfvaardigheden die dat denken ondersteunen. In deze presentatie/workshop laat ik hiervan voorbeelden zien en hoop ik met jullie in gesprek te gaan over wat dit zou kunnen opleveren op scholen en opleidingen.

Informatie presentator:
Suzanne van Norden schreef verschillende boeken over taal- en schrijfonderwijs op de basisschool, was tot voor kort opleidingsdocent op de pabo en begeleidt scholen die hun schrijfonderwijs willen verbeteren. Zij houdt een blog bij over schrijfonderwijs op www.iedereenkanlerenschrijven.nl

Aankomende evenementen

HSN 2024