25 maart 2024
Bart Moeyaert, die de openingslezing van de Lentetweedaagse verzorgt, is samen met Edward van de Vendel en nog vier kinderboekenauteurs genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award. Deze internationale prijs bestaat sinds 1956, wordt steeds aan een schrijver en een illustrator uitgereikt en eerdere prijswinnaars zijn bijvoorbeeld Astrid Lindgren, Tove Jansson, Maurice Sendak, Wolf Erlbruch en Aidan Chambers. Op 8 april wordt op de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna de winnaar bekendgemaakt. Voor Bart Moeyaert is het al de vierde keer dat hij genomineerd is. Wie weet kunnen wij hem tijdens de Lentetweedaagse feliciteren met deze prestigieuze prijs.
25 maart 2024
De organisatoren van HSN in Vlaanderen en Nederland roepen docenten, didactici en anderen op om zich als spreker/workshopleider te melden met een inhoudelijk voorstel. Er wordt vooral belang gehecht aan praktijkgerichtheid en aan het vernieuwende karakter van de presentatie. Voor ervaringen uit eigen onderwijspraktijk en bevindingen uit kleinschalig onderzoek bestaat veel belangstelling.
LOPON2 draagt mede zorg voor de programmering van de stroom Lerarenopleiding Basisonderwijs. Wij kijken uit naar interessante voorstellen.
Heb je inzichten uit onderzoek of ervaringen om te delen, dien dan voor 30 maart een voorstel in, bestaande uit een samenvatting in max. 200 woorden waarin naast de inhoud ook de doelgroep (bijv. secundair/voortgezet onderwijs) en de categorie/thematiek (bijv. taalbeschouwing, literatuuronderwijs etc.) vermeld wordt. Ga hiervoor naar https://www.hsnconferentie.eu/call-for-papers
23 juni 2023
Op 31 mei lanceerde de onderzoeksgroep Taal, leren, innoveren van prof. Van Keer (Universiteit Gent) en haar academische medewerkers het platform ZoLeerRijk!
Ze willen hiermee bevindingen uit recent wetenschappelijk onderwijsonderzoek vertalen naar de klaspraktijk, leermaterialen aanreiken en houvast bieden bij het verwerven van inzicht in effectieve instructieprincipes.
Wat vind je op het platform? Lespakketten om taalvaardigheden en zelfregulerend leren in de klaspraktijk te stimuleren, informatieposters met effectieve instructieprincipes, teksten om te gebruiken in de les, evaluatiemateriaal, werkvormen, artikels, blogberichten die wetenschappelijke bevinden vertalen naar de klaspraktijk en aankondigingen van studiedagen en lezingen.
Neem vooral eens een kijkje op https://zoleerrijk.be/
23 juni 2023
…
Het Vlaanderen-brede netwerk Kleine Kinderen Grote Kansen zet in op de verspreiding van wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte inzichten over sterk taalonderwijs en warme relaties.
Hoe maak je als leraar het verschil, ook voor de meest kwetsbare leerlingen?
Sterk taalonderwijs en warme relaties geven de onderwijskansen van kinderen een flinke boost, daarover geeft dit filmpje (je kunt ook op het plaatje klikken) meer uitleg.
9 februari 2023
Zoals bekend worden de kerndoelen Nederlands geactualiseerd. Team Nederlands is al een eind op weg. In maart wordt de eerste set conceptkerndoelen aan het veld gepresenteerd. Ben jij ook nieuwsgierig en wil je je mening geven over deze geactualiseerde kerndoelen, dan nodigt Boukje Bruins (bestuurslid LOPON2) je van harte uit voor een raadpleging.
De eerste set conceptkerndoelen werd aan ons voorgelegd met de daarbij behorende adviesvragen.
Er is een nieuw moment geprikt voor de ledenraadpleging: dinsdag 11 april om 11.00 uur via Teams.
Als je mee wilt doen kun je dit doorgeven via dit mailadres (Boukje Bruins). Je ontvangt dan een Teamsuitnodiging.
Na je aanmelding sturen we je het stuk met de conceptkerndoelen toe om door te nemen. Tijdens de sessie zullen we dan samen de vragen die ons gesteld worden proberen te beantwoorden.
Mocht de datum niet handig zijn en wil je wel graag meedoen?
Meld je aan en maak dit kenbaar in de het mailtje
We nemen graag contact met je op!
Belangrijk:
– Aanmelden bij Boukje Bruins
– De stukken die je toegestuurd krijgt zijn vertrouwelijk. Het is niet de bedoeling dat je ze verder verspreidt.
14 december 2022
De leesvaardigheid van leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs is gedaald ten opzichte van 10 jaar geleden, in het speciaal basisonderwijs (sbo) nog iets sterker dan in het basisonderwijs (bo). Dat blijkt uit de nationale peiling Leesvaardigheid einde (s)bo 2020-2021. Om de dalende trend te keren zijn er zowel veranderingen nodig in het leesonderwijs op scholen, als in het leesgedrag van de leerlingen thuis. Deze veranderingen vragen om een brede aanpak, waarbij scholen onder meer samenwerken met ouders, bibliotheken, gemeenten en consultatiebureaus.
13 december 2022
De Tweede Kamer heeft de Onderwijsraad om advies gevraagd.
Dit advies (november 2022) geeft antwoord op de vraag hoe het onderwijs de beheersing van taal en rekenen duurzaam kan verbeteren. Het richt zich op het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De Onderwijsraad formuleert in de publicatie ¨Taal en rekenen in het vizier¨ de volgende vier aanbevelingen:
– Wees klip-en-klaar over de opdracht voor taal en rekenen
– Veranker taal en rekenen in andere vakken en leergebieden
– Stel hoge eisen aan het uitstroomniveau van taal en rekenen aan de lerarenopleidingen
– Versterk de kwaliteit van het professioneel handelen in het taal- en rekenonderwijs
12 november 2020
Tijdschrift Taal voor Opleiders en Onderwijsadviseurs verschijnt in 2x per jaar
Met steeds actuele artikelen op het gebied van taalonderwijs in de brede zin van het woord.
Neem ook een kijkje op de inhoudpagina’s van het tijdschrift.
Hier treft je alle tot nu toe verschenen artikelen en bijdragen. Twee artikelen per tijdschrift zijn gratis te lezen.
Opmerking: er zit altijd enige vertraging in de online publicatie van de artikelen
Geïnteresseerd in Tijdschrift Taal?
Abonneren kan via de volgende link: https://www.tijdschrift-taal.nl/abonnementen
Onze vereniging is betrokken bij Tijdschrift Taal:
Mirjam Snel (bestuurslid LOPON2) is gedetacheerd als hoofdredacteur van Tijdschrift Taal.
(op de foto: voorbeeld van een cover)