Lopon2

Boekenleeuw & -pauw 2020

Publicaties/boeken

In Vlaanderen vindt normaal gezien van 1 tot en met 11 november in Antwerpen altijd de Boekenbeurs plaats. Die kon niet volgens de traditie doorgaan omwille van de corona-pandemie.
De vlotte en welbespraakte radio- en televisiemaker Tom De Cock zorgde ervoor dat je met het actuele Vlaamse boekenaanbod (voor kinderen en volwassenen) kon kennismaken via tal van filmpjes (van ca. 15 min.) met schrijvers en illustratoren in de Boekenmarathon op VRT.nu
Op 2 november kwam Jan Hautekiet tijdens die Boekenmarathon de Boekenleeuw en Boekenpauw bekend maken. Uit Elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve viel (evenals in de Nederlandse kinderboekenweek) in de prijzen en sleepte de Boekenleeuw in de wacht.
De Boekenpauw ging naar Sebastiaan Van Doninck voor zijn wervelende illustraties in het boek De fantastische vliegwedstrijd, waarvoor Tjibbe Veldkamp de tekst schreef.

UIT ELKAAR – uit het juryrapport:
Het is een uniek boek dat iedereen, jong en iets ouder, kan beroeren, raken en warm maken. Een boek dat speelt met taal op een fijnzinnige en rake manier. Het munt uit in herkenbaarheid en combineert gevoel en fijne humor op een meesterlijke wijze. Het is een veelzijdig werk dat op een rake manier inzicht geeft in de liefde of het wegvallen ervan. Het behandelt een zwaar thema lichtvoetig, troostend en ontroerend. Gecombineerd met de eigenzinnige illustraties en de symbolische vormgeving zorgen deze gedichten voor een origineel en sprankelend kunstwerk.’

DE FANTASTISCHE VLIEGWEDSTRIJD-
uit het juryrapport:
‘De illustrator heeft zich overduidelijk uitgeleefd. Het is een wervelend boek waarin élke prent een volle en schitterende compositie is waar je maar niet op uitgekeken raakt. Het boek is een ode aan de fantasie in een perfect georkestreerde chaos vol spanning en humor. Fantastische luchtschepen en dieren vol karakter in een heerlijke vliegende beestenboel vol kleur en actie.’


Related Posts