Lopon2

Gouden Griffel & Penseel 2020

Publicaties/boeken

Aan de vooravond van de 66ste Nederlandse Kinderboekenweek is het boek Uit elkaar, geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, bekroond met de Gouden Griffel. Deze bijzondere bundel werd eerder dit jaar al bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Normaal gezien zou de Gouden Griffel uitgereikt worden tijdens het Kinderboekenbal, maar dat ging niet door omwille van corona. Het NOS-Jeugdjournaal verraste Bette Westera daarom in haar eigen huis.
Westera en Weve kregen lof voor de manier waarop ze in poëtische woorden en beelden allerlei gevoelens en ervaringen rond ‘uit elkaar gaan’ wisten weer te geven.

Het Gouden Penseel ging naar Hup Herman! (Uitgeverij Gottmer), geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg. Vorig jaar won ze deze prijs trouwens ook met haar boek Mijn wonderlijke oom. Hup Herman! Gaat over een hangbuikzwijn dat zich ergert aan de haan en de kippen die overal de beste of eerste in willen zijn. Maar voor hij het goed en wel beseft, doet hij mee aan een race. In dit prentenboek voor kleuters brengt Jagtenberg op een erg originele manier over hoe belangrijk het is om jezelf niet voorbij te hollen.

UIT ELKAAR – uit het juryrapport:
‘Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert i
n humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’

HUP HERMAN – uit het juryrapport:
‘Tekst en beeld zijn ontsproten aan dezelfde hand en dat is te merken, ze vormen een knappe eenheid. Een jaar na haar met goud bekroonde Mijn wonderlijke oom verrast Jagtenberg opnieuw met een swingend, bijna ‘jazzy’ prentenboek van geheel eigen makelij. Alles bij elkaar is Hup Herman! een meer dan geslaagd en sympathiek prentenboek met een adembenemende hoofdfiguur wiens emoties (verwarring, tevredenheid, vastberadenheid, vermoeidheid) treffend zijn uitgebeeld. Een boek dat zich steeds weer laat voorlezen en ook de volwassen lezer een uitermate goed gevoel oplevert.’

Related Posts