‘Stap eens over de grens …'(2)

Studiebezoek Stenden Hogeschool (vestigingsplaats Groningen, Assen en Hoogeveen)
Katrien Daerden Lector Nederlands & Trajectbegeleider LLW, Hogeschool PXL

‘Stap eens over de grens’ is een initiatief van LOPON2 om de Vlaams-Nederlandse uitwisseling van lerarenopleiders aan te moedigen. Het idee om de stap te zetten, speelde al geruime tijd in mijn hoofd en tijdens een aantal activiteiten van LOPON2 sprak ik hierover met verschillende collega’s uit Nederland en Vlaanderen. Het bezoek van Wies Boschma aan onze hogeschool in België (Hogeschool PXL, Hasselt) een jaar eerder gaf de doorslag.
Verschillende studiedagen en een aantal bijzonder boeiende gesprekken later besliste ik om in de loop van academiejaar 2016-2017 zowel een bezoek te brengen aan het zuiden (De Nieuwste Pabo, Sittard) als het noorden van Nederland (Stenden Hogeschool, Groningen). In beide windstreken werd ik hartelijk ontvangen door mijn collega’s Margreet Vriesema en Wies Boschma. Aangezien er nog een tweede bezoek gepland is aan De Nieuwste Pabo in Sittard beperk ik me in dit verslag (voorlopig) tot een ‘sfeerbeeld’ van mijn bezoek aan Groningen.
Wanneer je vanuit Belgisch Limburg helemaal naar boven rijdt en ervoor zorgt dat je Amsterdam letterlijk links laat liggen, sta je versteld van de vlotte rit. Het verkeer werd rustiger naarmate ik Groningen naderde. Deze rust werd abrupt verstoord in het centrum van Groningen waar de fietsers uit alle richtingen op me af leken te komen. Later die middag verkende ik de stad.

Dag 1 – ’s Morgens werd ik verwacht in de vestigingsplaats Assen waar Ruud, een collega van Wies, me opwachtte en welkom heette. Na een kop thee werd ik al verwacht in de Theo Thijssenschool. Na een hartelijk ontvangst door de directeur, mevrouw Cassandra Zwiers, leidde Heleen Achterop me rond in de school. Achteraf lichtte ze uitgebreid de visie en de werking van het Daltononderwijs toe.
Vervolgens kreeg ik de kans om zowel leerkrachten als leerlingen te spreken. De deur van klassen stonden voor me open en ik werd deel van het geheel. De leerlingen leken op geen enkel moment gestoord in hun bezigheden en waren duidelijk bezoekers gewoon. Ruud drukte me dit tijdens het kennismakingsgesprek al op het hart, maar ik voelde me voorafgaand aan het bezoek toch echt een bezoeker, een gast in een onbekende lagere school. Tijdens het bezoek heb ik me op geen enkel moment nog een bezoeker gevoeld. De leerkrachten troonden me tijdens de pauze mee naar de koffieruimte en een hartelijke, informele babbel was mijn deel. De rest van de voormiddag bezocht ik de bovenbouw en woonde ik een zorgmoment bij. In elke klas nodigde de leerkracht me uit om vooral met de leerlingen te spreken. Dit leverde me boeiende, frisse en leerrijke gesprekken op.
’s Middags stelde Wies me voor aan haar collega’s op de pabo. Deze kennismaking leverde me meteen een uitnodiging op. Ik was welkom in de sessie van Pieter. Deze collega verzorgde een module studentenbegeleiding voor mentoren van verschillende stagescholen. Er ontstonden boeiende gesprekken die zowel de verschillen als de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Nederland duidelijk stelden. Een aantal van de deelnemers beloofden zelf eens over de grens te stappen. Ik raadde hen aan om dit vooral een keer te doen. Niets beloven, gewoon doen.
Na een leerrijke dag in Assen reed ik terug naar Groningen waar ik in de vestigingsplaats deelnam aan een afrondende activiteit die door studenten georganiseerd werd voor ouders en vrienden. De studenten presenteerden er hun leiderschapsprofielen en activerende workshops aan het aanwezige publiek. Wies en Pieter vergezelden me en nodigden me uit om zowel een workshop als de vertelwedstrijd mee te beoordelen. Studenten prikkelen om zich te ontwikkelen, werpt duidelijk mooie vruchten af. Ze maakten me immers deelgenoot van hun activiteit en dit vanop de eerste rij. Bedankt voor de mooie ruiker bloemen en de blijvende herinnering!

Dag 2 – De volgende dag stond er een bezoek gepland aan Jenaplanschool De Krullevaar in Hoogeveen. De bruisende Betsy Martens heette me welkom en nam me meteen op in haar klas. Na een korte introductie mochten de leerlingen me een paar vragen stellen alvorens over te gaan tot de orde van de dag.
Ik volgde de activiteiten van de leerlingen en maakte kennis met de concrete aanpak van José Schraven tijdens een les spelling in de klas van een collega van Betsy. Tijdens de vier kwartieren waarin de leerlingen zelfstandig aan de slag gingen, kreeg ik de kans om hen individueel te spreken en te luisteren naar hun concrete plannen en de aanpak hiervan. Afrondend stelden de leerlingen vragen over België en de officiële landstalen.
Na een snelle lunch reed ik terug naar de hogeschool in Assen waar ik meteen aansloot bij een college van Sander. Hij verzorgde een leeskring jeugdliteratuur voor de eerstejaarsstudenten. De studenten presenteerden aan de hand van een vragenronde (vragen voorzien door de docent) de 15 boeken die ze tijdens de voorbije periode lazen (opdracht Leesportfolio).
Ten slotte was ik te gast in een college Stellen bij Wies. De didactiek van stellen werd op een interactieve manier aangebracht met veel ruimte voor inbreng van de studenten. Aan de hand van authentieke materialen en de wisselwerking tussen docent en studenten deed ik inspiratie op om mijn eigen colleges stellen nog verder uit te diepen.
Mijn stap over de grens was alvast een leerrijke en inspirerende ervaring. Met een koffer vol prikkelende ideeën vatte ik de rit naar Belgisch Limburg aan. Diezelfde avond nog deelde ik mijn ervaringen met een aantal leerkrachten en partners uit het werkveld tijdens een informeel diner. Het bezoek was een verrijking op verschillende niveaus en dit zowel professioneel als persoonlijk. Mijn advies aan collega’s die (nog) twijfelen: doen! Plan je bezoek en stap over de grens. Ideeën, ervaringen uitwisselen en omzetten in concrete acties verrijken jezelf en de lerarenopleidingen over de grenzen heen. En nog één tip (en een mental note aan mezelf): neem foto’s!

Agenda

 1. Woordnacht: de terugkeer van de wolf!

  oktober 2 @ 08:00 - oktober 3 @ 17:00
 2. HSN-34 (gecancelled)

  november 20 @ 10:00 - november 21 @ 16:30
 3. Vooraankondiging VELON congres 2021

  8 maart 2021 @ 08:00 - 9 maart 2021 @ 17:00
 4. Save the date – LOPON2 HOT Zomerschool 2021

  26 augustus 2021 @ 08:00 - 27 augustus 2021 @ 17:00