Lopon Op Locatie

Deze LOPON studiedagen worden in samenwerking met een pabo of lerarenopleiding (afwisselend in Nederland en Vlaanderen) georganiseerd, rond een centraal thema
Hieronder de laatste 

LOPON-op-Locatie (dNP Sittard)
Titel: Taal in alle vakken

vrijdag 21 april 2023

LOPON-op-Locatie in samenwerking met De Nieuwste Pabo Sittard, met als onderwerp ‘Taal in alle vakken’.
Een zeer geanimeerde dag, waarop we op een bijzondere manier geïnspireerd werden door de aansprekende keynote van Wolf Brinkman, die daarna ook nog een workshop verzorgde.
In keynote en workshop zagen we hoe ‘meester Wolf’ de kinderen meeneemt in zijn (kunst)projecten. Wolfs stelling: Kunst is keihard rekenen en taal. 
Maar daarnaast waren er ook nog een aantal andere interessante workshops die zeer de moeite waard waren. 
Veel dank aan de Nieuwste Pabo voor de gastvrije ontvangst.

Presentatie Wolf Brinkman (keynote en workshop) /  Presentatie Linda Vaessen (workshop over interactief lees- en schrijfonderwijs)

_____________________________________…

LOPON-op-Locatie (Vives, Kortrijk)
Titel: Wat een LoL – thema Schrijfonderwijs

vrijdag 14 oktober 2022

 

Wat een LoL (Lopon²-op-Locatie)!

We waren te gast voor een LoL over schrijfonderwijs  in het mooie gebouw van het Studiegebied Onderwijs van hogeschool Vives, Kortrijk. LOPON voorzitter, Bernard Bloem, en Noël Selis van Vives hetten de deelnemers welkom.
Tijdens een boeiende keynote, gidste dr. Fien De Smedt (zie foto) ons vakkundig doorheen het wetenschappelijk (inter)nationaal schrijfonderzoek.
Ze schetste hoe de bezorgdheid over een dalende vaardigheid in schrijven niet enkel leeft in Vlaanderen en Nederland, maar ook in andere landen, wereldwijd. Vanuit zowel theoretisch als empirisch onderzoek ging ze in op de oorzaken van dat ondermaatse niveau voor schrijfvaardigheid. Die kunnen gevonden worden in de cognitieve complexiteit van schrijfvaardigheid in combinatie met te weinig tijd ervoor in het onderwijs vandaag en te weinig kwaliteit in de instructie ervan. Leraren komen er te weinig aan toe en weten bovendien niet goed hoe ze het didactisch verantwoord moeten aanpakken.
De Smedt duidde het belang van meta-analyses voor evidence-based schrijfonderwijs en lichtte ook een aantal meta-analyses toe. Het is hoopgevend dat het aandeel (individuele) effectstudies exponentieel toeneemt de laatste jaren, waardoor er meer kennis en inzichten bekomen worden over hoe onderwijs in schrijfvaardigheid beter kan. Ze ging daarbij ook in op een aantal inzichten die kunnen leiden tot een effectievere instructie van schrijfonderwijs. Ter afronding hield ze nog een pleidooi om bruggen te slaan tussen onderzoek en de klas- en schoolpraktijk én het belang van kennismobilisatie. In mei 2023 lanceert de onderzoeksgroep waar ze deel van uitmaakt, met name ‘Taal, leren en innoveren’ van de UGent een educatief platform.
Download hier de presentatie van dr. Fien De Smedt.

Vervolgens waren er tafelgesprekken. Deelnemers bogen zich over de vraag wat er nu in lerarenopleidingen en basisscholen moet gebeuren om de kwaliteit van het schrijfonderwijs te verbeteren zodat leerlingen er vaardiger in worden en er weer zin in krijgen.
’s Middags wisselden we verder informeel uit tijdens een lunch met heerlijke soep en broodjes.
Na de middag vonden twee rondes plaats met telkens keuze uit twee inspiratiesessies.

Ronde 1:
– Schrijfonderwijs in de schijnwerpers (reprise) door Heleen Rijckaert (Taalunie)
– Samenwerken bij schrijfopdrachten door Stéphanie Vanneste (imec)
Download de presentatie van Stephanie Vanneste

Ronde 2:
– ‘Feedback geven op schrijfproducten’ door Meike Korpershoek en Monica Koster. Download hun presentatie.
– ‘Lezen en schrijven om te denken en kennis op te bouwen’ door Suzanne van Norden.
Download haar presentatie

Traditiegetrouw sloten we de dag af met een gezellige borrel.
Hartelijk dank aan onze leden Daan Debuysere, Justine Pillaert en Lien Vanopstal die zich engageerden om deze dag te organiseren i.s.m. het bestuur van LOPON2

 

 

Aankomende evenementen

HSN 2024